Vertebroplastiek in het basis zorgpakket

mei 1, 2023

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat vertebroplastiek geen toegevoegde waarde heeft als je het doet bij mensen in de 2e of 3e maand na het ongeval. 

Vertebroplastiek: repareer de gebroken wervel vóór 3 weken of ná 3 maanden.

Negatieve studies

In Amerika (dr Kallmes) en Australië (dr Buchbinder) en dr Firanescu vonden dat reparatie van gebroken wervels niet zinnig is in de 2e en 3e maand, want de rugpijn neemt maar een klein beetje af t.o.v. niets doen. We denken dat het komt omdat in de 2e en 3e maand de meeste kapotte wervels vanzelf herstellen.

Positieve studies

 • Het heeft wél zin en de rugpijn neemt wél fors meer af als je direct de kapotte wervel repareert binnen 3 weken ! Dit werd aangetoond door dr Clarke uit Australië. Blauwe zone !
 • Het heeft óók zin en de rugpijn neemt wél fors meer af als je de kapotte wervel repareert na 3 maanden ! Dit werd aangetoon door het Elisabeth Tweesteden ziekenhuis in Tilburg. We denken dat het komt omdat in de 2e en 3e maand sommige kapotte wervels niet vanzelf konden herstellen.Blauwe zone !

Vertebroplastiek in de toekomst

Het komend jaar, gaan wij met deze positieve resultaten naar de Ziektekosten Verzekeraars in Nederland. We hopen ze te overtuigen dat vertebroplastiek in het Basis Zorgpakket hoort, verzekerde zorg met financiële vergoeding, voor alle Nederlanders met een gebroken wervel door osteoporose.

We houden u op de hoogte!

Heb je naar aanleiding van dit verhaal vragen, neem gerust contact op via contact@vertebroplastiek.nl of bel ons op  013 – 221 63 16.

2 Reacties

 1. J.H.M. Mulder

  Heb naast basispakket aanvullende verzekeringen (VGZ). Heeft het zin om nu een aanvraag te doen voor behandeling nog dit jaar? Pijn is langdurig (ca. 10 jaar). Ben
  onlangs het bestaan van vertebroplastiek ter kennis gekomen.

  Antwoord
  • Team Vertebroplastiek

   Beste heer Mulder, dank u wel voor uw reactie. Om u hierin goed te kunnen adviseren, kunt u het beste even telefonisch contact met ons opnemen. Dan helpen wij u heel graag met het zoeken naar de juiste oplossing voor de pijn die u ervaart.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *