Vertebroplastiek helpt bij jonge- en nu óók oude pijnlijke wervelfracturen

jul 28, 2023

Het is al langer bekend dat mensen met pijnlijke wervelfracturen (gebroken wervels) door osteoporose (botontkalking) baat hebben bij vertebroplastiek zoals aangetoond door o.a. de studies uit Nederland (VERTOS 2) en Australië (VAPOUR) , gepubliceerd in het hoogwaardige Medische Tijdschrift The Lancet.  In tegenstelling tot eerdere negatieve publicaties*, tonen deze twee publicaties tonen aan dat vertebroplastiek forse pijnvermindering geeft en bescherming en behoud van de wervelhoogte, geldend voor acute wervelfracturen van 0-6 weken oud.

Behandeling oude en pijnlijke wervelfracturen

Baanbrekend nieuw resultaten tonen aan dat óók chronische wervelfracturen van 3 maanden en ouder baat hebben bij vertebroplastiek. Vanuit het Elisabeth Tweesteden ziekenhuis (ETZ) zijn deze studieresultaten (VERTOS 5) gepubliceerd in het hoogwaardig Medisch Tijdschrift Radiology. Deze bevindingen ondersteunen de vertebroplastiek behandeling en zijn een zeer belangrijke toevoeging aan de literatuur. 

De patiënten hebben na de vertebroplastiek behandeling van de gebroken wervel:

  • veel minder tot geen pijn in de rug
  • verbetering tot volledig herstel kwaliteit van leven 
  • verbetering tot volledig herstel van mobiliteit
  • bescherming tegen het risico van verdere wervelinzakking.

Het is duidelijk dat VERTOS 5 met het hoogst mogelijke bewijsniveau (Level 1) de eerder aanbevolen expert opinies van lagere kwaliteit ondersteunt, dat patiënten met pijnlijke chronische wervelfracturen baat hebben bij vertebroplastiek.

Figuur: de bovenstaande grafiek laat zien dat voor de behandeling de rugpijn score van 7.5 (verticale as) ná vertebroplastiek (blauwe lijn) daarna in de tijd meer daalt dan zónder vertebroplastiek (stippellijn). De mensen na vertebroplastiek hebben minder rugpijn en een betere kwaliteit van leven, ook na 1 jaar (horizontale as). 

Toekomst VERTOS 5

Verwacht wordt dat VERTOS 5 zal leiden tot passende behandeladviezen voor patiënten met pijnlijke chronische wervelfracturen. Onbehandelde chronische fracturen kunnen leiden tot progressieve inzakking en fragmentatie van het wervellichaam, wat mogelijk leidt tot compressie van het ruggenmerg, vervorming en daardoor aantoonbaar hoger risico op fracturen op aangrenzende niveaus en chronische pijnsyndromen. 

De volgende stappen zijn om deze informatie te verwerken in betere zorg- en behandelaanbevelingen waarbij we Zorg Instituut Nederland (ZIN) zullen informeren met het verzoek een positief advies te geven aan alle Zorgverzekeraars in Nederland. 

De resultaten rechtvaardigen dat vertebroplastiek in het Zorgpakket komt van verzekerde zorg, zodat alle patiënten in Nederland toegang hebben tot deze behandeling. Ons uiteindelijke doel is om de beste verbetering van pijn en kwaliteit van leven te bieden aan patiënten met deze chronische pijnlijke wervelfracturen.

* De controversiële en vervolgens gedegradeerde artikelen in New England Journal of Medicine met negatieve behandelresultaten includeerden patiënten met fracturen van alle leeftijden, van acuut tot chronisch, en gaven als zodanig te weinig bewijskracht om het effect in elke fractuurleeftijdsgroep vast te stellen.

Heb je naar aanleiding van dit verhaal vragen, neem gerust contact op via contact@vertebroplastiek.nl of bel ons op  013 – 221 63 16.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *