De wervelkolom

Deze bestaat uit 34 wervels die door tussenwervelschijven met elkaar worden verbonden. Van boven naar beneden tellen we 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, 5 heiligbeenwervels en 5 staartbeenwervels.

Deze op elkaar gestapelde wervels vormen de stevige, maar toch beweeglijke centrale ‘staaf’ van de romp. De wervels omgeven bovendien het wervelkanaal waarin het ruggenmerg zich bevindt. (De tussenwervelschijven fungeren als een soort ‘schokdemper’: de drukkrachten die in de wervelkolom ontstaan tijdens staan, lopen, springen en dergelijke, worden hierdoor opgevangen.)

Door verschillende oorzaken kan de stevigheid van een wervel aangetast worden. Eén van deze oorzaken is botontkalking (‘osteoporose’). Dit is een aandoening waarbij de afbraak van bot groter is dan de aanmaak ervan. Ook een gezwel in de wervel kan leiden tot verminderde stevigheid. Als de stevigheid van een wervel is aangetast kan deze, door de hoge druk die erop heerst, ineen zakken. In medische termen spreekt men dan van een compressiefractuur.

Het verschil tussen een gezonde wervel en een ingezakte wervel kunt u duidelijk zien in de afbeelding hier rechts.

Een compressiefractuur kan de volgende gevolgen hebben: hevige rugpijn, bekneld geraakte zenuwen, uitvalsverschijnselen en pijn in de ledematen.

Wat kan er aan een ingezakte wervel gedaan worden?

Als een wervel kort geleden is ingezakt en pijnlijk is, kan een steunkorset van gips of kunststof goed helpen tegen de pijn en de genezing bevorderen. Daarbij worden ook dikwijls pijnstillers gegeven. Gelukkig kunnen de meeste wervelinzakkingen zonder operatie goed worden behandeld, zeker als het gaat om inzakkingen door osteoporose. De keuze van de behandeling hangt direct samen met de oorzaak en de ernst van de wervelinzakking.

Als er ondanks de gebruikelijke behandeling met korset en pijnstillers toch veel klachten blijven bestaan, kan met behulp van een nieuwe techniek in een aantal gevallen een goede pijnverlichting voor u worden bereikt.

Deze behandeling heet officieel “percutane vertebroplastiek”. Het voordeel van deze techniek is dat u, als de behandeling slaagt, na enkele dagen uw normale activiteiten alweer kunt hervatten.