Behandeling

Wilt u graag weten wat een vertebroplastiek behandeling inhoudt? Op deze pagina geven wij u hierover alle informatie.

Stap 1: Voorafgaand

Wat gebeurt er allemaal vóór de vertebroplastiek behandeling?

Samen met de specialist is gekozen voor een vertebroplastiek behandeling. Deze behandeling kan in dagbehandeling of opname voor een dag en avond (volgende ochtend naar huis). 

 

Dagbehandeling vertebroplastiek alleen onder de volgende 2 voorwaarden:

    • dat de patiënt s’ ochtends de behandeling ondergaat
    • ontslag na behandeling, alléén als de dokter toestemming geeft voor vertrek na de controle in de middag.

Voordat er tot de eigenlijke behandeling overgegaan kan worden, is het noodzakelijk dat er een aantal onderzoeken plaatsvindt. Met behulp van deze onderzoeken kan de specialist de algemene medische conditie van u vaststellen. Naast een poliklinisch vooronderzoek zullen ook onderzoeken plaatsvinden op de eerste dag van opname. Het kan echter ook voorkomen dat alle onderzoeken reeds poliklinisch hebben plaatsgevonden.

Stap 2: De behandeling

Hoe gaat de vertebroplastiek behandeling in zijn werk?

De percutane vertebroplastiek behandeling vindt plaats op de afdeling radiologie. De behandeling wordt uitgevoerd door een interventieradioloog.

Vanuit het bed komt u op de buik op de behandeltafel te liggen. Zo ligt u tijdens de gehele behandeling (ongeveer 1 uur). De röntgenlaborant begint met het desinfecteren van een deel van de huid op de rug. De interventieradioloog verdooft de huid. Als de verdoving werkt begint de interventieradioloog met het inbrengen van één of twee vertebroplastieknaald(en) in de aangedane wervel. Dit gebeurt met behulp van röntgenbeelden.

Als de vertebroplastieknaald(en) op de juiste plaats gepositioneerd zijn wordt de speciale cementoplossing ingebracht. Op het moment dat er voldoende van de cementoplossing is ingebracht worden de vertebroplastieknaald(en) verwijderd.

Als het cement een bepaalde hardheid bereikt heeft, mag u terug naar bed. U komt nu plat op de rug te liggen. Voordat u terug gaat naar de verpleegafdeling wordt er nog een CT-scan gemaakt. Dit wordt gedaan om een gedetailleerd beeld te krijgen van hoe het cement in de wervel verdeeld is.

Stap 3: Nazorg

Wat gebeurt er nà de vertebroplastiek behandeling?

Teruggekomen op de verpleegafdeling moet u gedurende 2 uur in rug of zijligging blijven liggen zodat het cement definitief kan uitharden. Indien het allemaal goed gaat en er geen complicaties zijn mag u beginnen met mobiliseren op de verpleegafdeling. Indien dit volledig naar wens verloopt dan kan u de volgende dag naar huis.

Voor de eerste paar weken thuis krijgt u een aantal leefregels mee. De rug mag nog niet te zwaar belast worden. Één maand na behandeling komt u op controle voor het maken van röntgenfoto’s van uw rug. Twee maanden na de behandeling wordt er een afspraak met de internist endocrinoloog ingepland ter controle en indien van toepassing voor eventueel verdere behandeling van de osteoporose.

Risico’s

Wat zijn de risico’s van de vertebroplastiek behandeling?

Aan elke medische behandeling zitten risico’s. Maar omdat het een minimaal invasieve behandeling is zijn deze beperkt. De mogelijke risico’s zullen u worden uitgelegd door de arts bij de intake.